300 хил. във виртуалната джипка на Борисов, Линда и още 13

...
300 хил. във виртуалната джипка на Борисов, Линда и още 13
Коментари Харесай

Паралелната кампания: половин България агитирана в мрежите

300 хиляди във виртуалната джипка на Борисов, Линда и още 13 000 в автобуса на “Промяната ”, но Костадин Костадинов най-вирулентен
Кампания като под индиго - по този начин на пръв взор наподобява пропагандата на партиите в обществените мрежи на 4-тите следващи избори за година и половина.

Политиката ни от дълго време е прекрачила във виртуалния свят и партийните играчи добре знаят, че в него - илюзорно или не, нещата наподобяват по-близки и даже “по-истински ” за огромна част от гласоподавателите им.

 Съпругата на Кирил Петков Линда избра тази фотография, с цел да покаже включването си в акцията на “Промяната ”.

Съпругата на Кирил Петков Линда избра тази фотография, с цел да покаже включването си в акцията на “Промяната ”.

Скоростното постигане до реципиента и опцията за таргетиране на посланията прави този информационен канал все по-предпочитан даже от политици и партии, които имаме за по-старомодни. Което евентуално изяснява и рехавите агитки по площадите на страната в тази акция, в случай че се изключат цялостните с почитатели на Бойко Борисов зали и събранията на Движение за права и свободи, които си имат десетилетни обичаи и културологични особености.

 Бойко Борисов обича да се снима с почитатели и твърди, че това е неговата социология.

Бойко Борисов обича да се снима с почитатели и твърди, че това е неговата социология.

И макар че способите в обществените мрежи от дълго време са проиграни, въпреки всичко тази есен акцията не е индигова. Не че не ни заливат идентични клипчета, фотоси със симпатизанти, лозунги, громене на съперниците. Но самата

интонационна среда към този момент е по-различна

и поради войната в Украйна, и поради настоящата енергийна рецесия и инфлацията, и най-много поради обстоятелството, че акциите последователно се делегират от партийните щабове на профилирани организации.

В подтекста на събитията към Русия можем да преглеждаме и все по-мощното

нахлуване на канала телеграм

в полето на предизборните пропаганди. А и вайбър към този момент е нормален канал за връзка на някои от обединенията.

Партиите набраха спомагателна скорост в мрежите при трите избора в пандемични условия предходната година, когато директният контакт с гласоподавателите беше стеснен, и в този момент познават по-добре силата на виртуалната акция. И в случай че онлайн пропагандата за 4-ия избор наподобява вяла, то в интернет несъмнено не е по този начин.

Това не е учудващо на фона на данните от последното проучване на институт “Отворено общество ”, съгласно които

48% от българите сърфират всеки ден в социалните мрежи,

въпреки доверието като цяло в тях да е ниско - едвам 6%. 15 на 100 пък наблюдават платформите няколко пъти седмично, а 20% пишат коментар или споделят изявления по тематики от националните вести всяка седмица.

Но въпреки всяка втора баба към този момент да има смарт телефон с интернет, с цел да се чува и вижда с внуците, относително огромен % от българите въпреки всичко продължава да е отвън фейсбук и останалите приложения - 26%.

 В профила си в мрежите Корнелия Нинова също натъртва на фотосите с почитатели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В профила си в мрежите Корнелия Нинова също натъртва на фотосите с почитатели.

Най-бързо разрастващата се обществена мрежа - тикток, към момента е тера инкогнита за политиците ни, макар че на доста от тях са направени почитател профили - кой със благосклонност, кой за насмешка. Изключение прави Мая Манолова, която от предходната година влезе в известната измежду по-младите видеоплатформа и към този момент има над 50 хиляди почитатели там. А някои от клипчетата ѝ са направени с възприятие за комизъм. Всъщност Мая употребява всички вероятни канали за връзка с хората, тя има подобен към този момент в телеграм, в който до момента са се присъединили 95 души.

За вниманието на младите в новите мрежи в тази акция се бори и най-новият състезател на вота - някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев. Партията му “Български напредък ” е дейна във всички канали. Във вайбър групата да вземем за пример има 1,2 хиляди членове. Вярно, в чата се споделят главно линкове към фейсбук изявления и видеа, както и такива от медийни участия главно на Янев или Виолета Комитова, само че пък всеки от тях е получил приблизително сред 60 и 70 сърчица. А за новините в телеграм от партията на Янев са се абонирали 490 души.

Интересното е, че даже дясната

“Да, България ” има канал в руската социална мрежа

и 88 души към този момент са се абонирали за новините ѝ.

Другата групировка, която уголемява информационните си канали в тази акция, е “Има подобен народ ”. От седмица насам партията на Слави Трифонов се е вкрала в телеграм (каналът ѝ към този момент е с 227 участници) и във вайбър, където към този момент има 764 членове. Всъщност Слави сполучливо гони Борисов във виртуалната политика, само че първият нонстоп е измежду хората, а вторият остана на диванчето.

Като цяло множеството участници въпреки всичко залагат най-много на фейсбук, въпреки в последните години славата му да е на “пенсионерската мрежа ”.

Безспорният водач тук по персонални почитатели е

Бойко Борисов с 316 922 души, които следват страницата му

Преседателят на ГЕРБ се включва всекидневно онлайн, ловко се редуват неподправени диалози с хората по градове и села, из които обикаля. Има надграждане - първо живи включвания, след това голям брой фотоси с почитатели, а в края на деня - професионален асортимент от по-обработени фрагменти с неизменимото обръщение, че “няма по какъв начин да ни изчегъртат ” или “това е моята социология ”. Впрочем тук има някаква алюзия с “Много сме, мощни сме ” - лозунга на Българска социалистическа партия от зората на демокрацията, когато и нея щяха да чегъртат и който даваше чувство за единодушие на алените.

Когато се адресира значимо политическо обръщение в мрежата, следва внезапна промяна на сленга - от типичния всекидневен език на Борисов се минава в по-клиширан и официозен. И макар този по-сериозен звук несъмнено ГЕРБ е измежду обединенията, които умеят да посочват най-просто и ясно това, което желаят да чуят хората.

Има и доста надграждане на видеосъдържанието от феномена “Севда тв ” насам. Преди години министър председателят и водач на ГЕРБ обикаляше единствено с пиарката си, която снимаше него и министрите на задната седалка на джипката, и с това one man show Борисов печелеше избори. Сега включванията му наподобяват като снимани от същинска телевизия, макар че Арнаудова и другият пиар на ГЕРБ Никола Николов не престават сами да са си и оператори, и кореспонденти. Но самият Борисов

към този момент носи микрофон на ревера

и се чува съвършено.

45 хиляди пък следват страницата на партията във фейсбук, в която всекидневно се пускат всевъзможни вести - от социологически проучвания през изявления на главните фигури до офанзиви по съперниците.

Отделно всички структури на ГЕРБ в страната имат свои профили. Работата с всички тях е строго проведена - когато едно обръщение се появи на главната партийна страница, то бързо бива мултиплицирано и по останалите, както и по персоналните страници на кандидат-депутатите.

В познатата си стилистика остава акцията на

“Продължаваме смяната ”, чийто автобус обикаля и из фейсбук

След потопа в Карловско той зави към потъналите в тиня села и всички видяхме по какъв начин Кирил Петков рине. Той остава главното лице на посланията на “Промяната ” и тази есен.

На автобуса се качи и брачната половинка му Линда. Също от фейсбук стана ясно, че след лятната почивка в родната Канада тя се е завърнала и се е присъединила в обиколките с партийния екип. И от чужбина госпожа Петкова пишеше постове в поддръжка на “Продължаваме смяната ”.

87 хиляди са почитателите на партията във фейсбук. Иначе като съвременни хора и харвардски ученици Кирил Петков и Асен Василев и

по умря на американските политици са много активни и в туитър

Пускат се и в инстаграм, където са с 5364 почитатели. Клиповете от посетените градове се редуват със особено записани послания. Снимките са “пипнати ” съвсем художествено, стилизирани са вид афиш с главните тези и слогани от акцията.

Също по западен фасон от Политическа партия залагат и на персоналните истории, като тази на Джулиет и Калоян, които преди 2 месеца са решили да се приберат в България след дълги години в Лондон.

И Кирил Петков като Бойко Борисов в обществените мрежи е по-популярен от партията си - има 113 хиляди свои почитатели (отделно е персоналната му страница с 1500 приятели). Последният образец за какво е по този начин даде фотографията му за прощаване с лятото тези дни - по бяла риза е нагазил необут в морето с навити дънки на див плаж (разбира се, “Корал ”) като в сцена от сантиментален холивудски филм.

Но макар тези триумфи на Петков и Борисов измежду почитател(к)ите им, Костадин Костадинов се обрисува като отличникът на акцията. Лидерът на “Възраждане ” буни най-яростно обществените мрежи. Не става въпрос единствено за неговите постове, а за хилядите споделяния, утвърждения или яростни разногласия под тях.

Костадинов стартира акцията надалеч преди опозицията да смъкна кабинета “Петков ” - той бе

фейсбук иконата на яростните защитници на Москва и противници на пандемичните мерки

още от пролетта, когато социолозите регистрираха пик в рейтинга на “Възраждане ” и персонално на водача му.

 Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов е обликът, върху който се подчертава. Останалите претенденти даже не са на фокус на предизборните плакати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов е обликът, върху който се подчертава. Останалите претенденти даже не са на фокус на предизборните плакати.

За последния месец, когато пропагандата към този момент тече с цялостна мощ, той е абсолютният любимец в мрежите с над 1,4 млн. интеракции (харесвания, мнения и споделяния). Това му отрежда дял от над 1/3 от всички политически участници, пресмята “Капитал ”. Далеч под неговите 37% на втора позиция са ГЕРБ със 17 на 100 и Политическа партия с 10%.

И ГЕРБ, и “Промяната ” работят най-много с облиците на водачите си, само че при “Възраждане ” превъзходството на Костадинов е тотална. До степен, че даже предизборният афиш е решен по този начин - единствено неговата фигура е на напред във времето, откъм гърба са другите претенденти, само че не на фокус.

Човекът партия и в действителния, и във виртуалния свят е и Мая Манолова, въпреки мащабите да са надалеч по-скромни. Затова пък интензивността ѝ във фейсбук може да се мери единствено с тази на Борисов. Лидерката на “Изправи се Българи ” също прави всичките си акции и мнения онлайн в обществените мрежи - с ботуши в карловските села, по мрачно при производители на картофи, с гневни от сметките си жители пред КЕВР... Готова е да се включи във всяка минута и от всяка точка на страната. И почитателите ѝ го правят оценка - в персоналния си профил е следвана от 27 290 души, а в “Изправи се.БГ ” - от 23 хиляди.

Май единствено “Позитано ” продължава по остарелия метод - в партийния фейсбук се пускат линкове на всички изявления от аления уебсайт и се популяризират участия на лицата на Българска социалистическа партия по медиите. Страницата има 59 хиляди почитатели.

Поотделно обаче социалистите са доста дейни в обществените мрежи, по тази причина и Българска социалистическа партия е партията след “Възраждане ”, чиято активност е коментирана в може би най-вече групи във фейсбук. Тук отражение обаче има и вътрешната борба сред съпротива и управление и съответните им почитатели.

Корнелия Нинова също като другите водачи е с по-висок персонален рейтинг, във фейсбук от партията - страницата ѝ следват 83 хиляди души. По тази причина в нея се споделят вести и от всички останали водачи на листи.

Въпреки класическата акция, която води, и Движение за права и свободи подвига интензивността в мрежите. Основно се работи през фейсбук страницата на пресцентъра, като новините и изявленията на водача Мустафа Карадайъ и водещи партийци доближават до 41 хиляди души.

Обратен развой пък тече при градската десница. “Демократична България ”, която разбуни митингите против правителстото през лятото на 2020-а след живото лъчение в интернет по какъв начин Христо Иванов дебаркира пред морския сарай на Доган, в този момент повече от всеки път залага на директните срещи с гласоподаватели. Те, несъмнено, също биват поствани в обществените мрежи, а графикът им се популяризира през фейсбук.

На кафе и торта гараш от началник Таньо Шишков да вземем за пример е поканила гласоподавателите в Русе тази събота някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова. А Антоанета Цонева и Мустафа Емин в понеделнвик

ще подготвят ашуре в Сърница, като това ще се стриймва на живо

във фейсбук. Навръх 9 септември пък водачът на ДСБ Атанас Атанасов си пусна фотография с Иван Костов от Варна. “Получих поддръжка и положителни препоръки за идните избори ”, написа той.

Прави усещане, че трите обединения в Демократична България водят акциите си повече в своите партийни страници, а по-малко споделят в общата, която е следвана от 40 хиляди души. Безспорно най-активни са хората на Христо Иванов от “Да, България ”, които имат над 138 хиляди почитатели.

Десните са най-редовни в туитър - ненапразно когато Божидар Божанов влезе в кабинета “Петков ”, бе тържествено обявено, че туитър към този момент има собствен министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР